Sirpan, 43, ja Vesan, 45, harrastukset ja elämäntavat ovat aina poikenneet toisistaan.

- Vesan mielestä olen liikunta-addikti, jolle urheilu on pakkomielle, kun liikuntaa sisältävän ammatin lisäksi haluan vielä liikkua vapaa-ajallakin, Sirpa kertoo.

Vesa ei ole aina ymmärtänyt vaimonsa liikunnallista elämäntapaa kasvisruokavalioineen.

- Ruoan suhteen olen hänen mielestään nipottaja, suoranainen ilonpilaaja.

Kompromisseja

Sirpa haaveili pitkään yhteisestä liikuntaharrastuksesta Vesan kanssa. Hän tiesi pareja, jotka olivat onnistuneet sovittamaan erilaiset elämäntapansa yhteen ja tehneet sovun. Vesa lähti kyllä vaimonsa kanssa kävelylle, mutta lopputulos ei ollut kummankaan mieleen:

- Kävelyllä mieheni mielestä juoksen, kun itse taas kyllästyn hänen hidasteluunsa, Sirpa kertoo.

Erilaisuudesta huolimatta parin liitto kesti pitkään kompromissien avulla. Kun lapset olivat pieniä, Sirpa karsi omia liikuntamenojaan iltaisin ja viikonloppuisin.

- Ennen pitkää tuli ahdistunut olo siitä, että minä uhraan oman hyvinvointini toisen mieliksi, Sirpa miettii.

Lopulta Sirpa luovutti.

- Kukin eläköön tyylillään. Itse en halua katkeroitua toiselle siksi, että olen luopunut liikunnasta ja voin sen vuoksi huonosti.

Tällä hetkellä pariskunta asuu eri osoitteissa.

SePPO: Tässä se taas nähdään. Sirpa syylistää Vesaa nipottamisesta ja kun Vesa lähtee lopulta lenkille, kävelee hän väärin, liian hitaasti.

Sirpaan päteekin stereotypiä nalkuttavasta akasta, joka valittaa jos lenkille ei lähdetä, ja valittaa jos lenkille lähdetään, itseasiassa tuskin on asiaa josta Sirpa ei valittaisi.

Käviköhän, Sirpa, mielessäsi kenties lähteä lenkille yksin, tai koiran tai esimerkiksi ystävien kanssa ennenkuin aloitit taas asiasta nalkuttamisen, ja entä se sitten kun käännytit miestäsi ruokavalioosi ja kieltäydyit syömästä kun hän kokkasi kanaa?

Muistutan vielä, että toimivassa suhteessa pitää olla sopivassa suhteessa suvaitsevaisuutta. Toimivassa suhteessa kummallakin on omia ja yhteisiä menoja, ystäviä ja perhe-elämää, jotta suhde toimisi. Kuitenkin yhdenkin eri osa-alueen nostaminen ylitse muiden aiheuttaa ennenpitkää närää, esimerkiksi pelkkä perhe-elämä ennenpitkää tukahduttaa ja esimerkiksi liika ajanvietto ystävien kanssa on sekin pahasta jos asia viedään äärimäisyyksiin.

Valitettavan usein suhde kuitenkin kaatuu esimerkiksi riitoihin rahasta, toisen liiasta rajoittamisesta, liiasta mustasukkaisuudesta tai pettämisestä.

Harvemmin syynä on niin vähäpätöinen asia, kuin että mies ei ota osaa naisen juoksuharrastukseen, vaan käy miehekkäämmin esimerkiksi salilla tai, että nainen ei suvaitse tätä miehelle jäävää "vapaa-aikaa" käytettäväksi niin, että mies ei tee jotain hyödyllistä, kuten polta tai kaloreita tai siivoa.

-SePPO